Składniki:
mąka,
pierś z kurczaka,
2 duże pomidory,
ser feta,
oliwki (niekoniecznie),
łyżeczka rosołku ze słoiczka (do smaku na koniec),
pieprz czarny,
2 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podrumienić na patelni, dodać do tego pokrojone pomidory, oliwki (niekoniecznie) i smażyć na oliwie razem orzez ok. 10 minut, mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliło. Następnie zalać to wodą do zakrycia mięsa z pomidorami, gotujemy to przez ok. 20 minut, następnie dajemy cały ser feta (pamiętajmy, że jest słony). Dwie minuty przed wyłączeniem dodajemy dwa posiekane drobno ząbki czosnku i rosołek do smaku (niekoniecznie, bo danie jest wystarczająco słone), pieprz.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Sos można podawać do ryżu, ale świetnie smakuje z chlebkiem albo bułeczką...
Uwagi:
Danie jest naprawdę pyszne!!!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Autor | Kamilka |