Składniki:
szklanka mąki,
jajko,
2 łyżki oleju,
szklanka soku pomarańczowego z miąższem,
skórka pomarańczowa,
gałka muszkatołowa (pół łyżeczki),
pół szklanki mleka,
woda,
kakao,
sól
Jak przyrządzić?
Z mąki, mleka i jajek ubijamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy wody gazowanej. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy startą gałkę muszkatołową i szczyptę naturalnego kakao i soli. Smażymy naleśniki tak, aby były cienkie, ale nie papierowe, czyli wlewamy cisto na grubość 3-4 mm (ja smażę je na małej patelni, wtedy są wygodniejsze w jedzeniu).Syrop.Do małego garnka wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy. Gdy się zagotuje, wsypujemy powoli pół szklanki cukru i skórkę pomarańczową i gotujemy, aż się rozpuści cukier (nie podaję czasu, bo to jest bardzo ruchome). Syrop powinien być bardzo słodki, wręcz mdlący. Po 20 minutach można parę kropel wylać na zimny talerzyk i sprawdzić, czy faktycznie jest gęstawy. Jeśli tak, to:Zimne naleśniki złożyć w trójkąty i obficie polać syropem. Pycha.
Potrzebne przybory:
patelnia, mikser, rondel
Uwagi:
Przepis skonstruowany na podstawie tego, co jadłam kiedyś na chorwackim wybrzeżu. Ponieważ jest w pewnym sensie autorski, dopuszczalne są wszelkie modyfikacje :)I nie wkładać nic do naleśników, tracą charakter :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | zabójcza |
Autor | Nevka |