Składniki:
0,5 kg mąki, pół opakowania mrożonego szpinaku, sól, biały ser, 1 jajko, biały ser może być zmieszany pół na pół z serem feta
Jak przyrządzić?
Ciasto: do mąki dodać rozmrożony, odsączony (lekko) szpinak, zagnieść lekkie ciasto, dodać soli. Jeśli jest za twarde, dodać troszkę ciepłej wody.Farsz: 30 dag białego sera (lub na pół z serem feta), dodać jedno jajko i sól (jeśli użyjesz sera feta, soli już nie proponuję;)
Jak podawać?
Dla mnie najlepsze ze skwarkami, choć to chyba mało modne i nie wiem, na ile zdrowe:) Może być smażona cebula, śmietana, kefir. Pierogi wyglądają bardzo efektownie kolorystycznie, a smak... Niebo;)
Uwagi:
I dalej już tak jak normalne ruskie pierogi. Gdyby nie to, że trochę zabawy, jadłabym je codziennie, choć jest na to sposób: większą ilość i do zamrażarki:)Do takiego ciasta też można dodać 1 lub 2 jajka i zrobić po prostu pyszny marakron, który później najlepszy jest z tłuszczem i pokruszonym białym serem;) Ale bym zjadła... tylko kto zrobi? Albo chociaż posprząta???:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | tylkoSZPINAK! |