Zielone pierogi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mąki, pół opakowania mrożonego szpinaku, sól, biały ser, 1 jajko, biały ser może być zmieszany pół na pół z serem feta

Jak przyrządzić?

Ciasto: do mąki dodać rozmrożony, odsączony (lekko) szpinak, zagnieść lekkie ciasto, dodać soli. Jeśli jest za twarde, dodać troszkę ciepłej wody.Farsz: 30 dag białego sera (lub na pół z serem feta), dodać jedno jajko i sól (jeśli użyjesz sera feta, soli już nie proponuję;)

Jak podawać?

Dla mnie najlepsze ze skwarkami, choć to chyba mało modne i nie wiem, na ile zdrowe:) Może być smażona cebula, śmietana, kefir. Pierogi wyglądają bardzo efektownie kolorystycznie, a smak... Niebo;)

Uwagi:

I dalej już tak jak normalne ruskie pierogi. Gdyby nie to, że trochę zabawy, jadłabym je codziennie, choć jest na to sposób: większą ilość i do zamrażarki:)Do takiego ciasta też można dodać 1 lub 2 jajka i zrobić po prostu pyszny marakron, który później najlepszy jest z tłuszczem i pokruszonym białym serem;) Ale bym zjadła... tylko kto zrobi? Albo chociaż posprząta???:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3
AutortylkoSZPINAK!

Zielone pierogi: Podobne przepisy

Zielone pierogi: wypróbuj również

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Jakie cienie do zielonych oczu?

... Oczy zielone - życie szalone. Czy to powiedzenie sprawdza się w twoim przypadku? Czy potrafisz podkreślić piękną barwę swojej tęczówki? Jakie cienie pasują do zielonych oczu najbardziej? Który kolor wydobędzie z nich głębię i przyciągnie wzrok ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... właśnie w ten sposób są zielone pomidory. W tradycji kuchni polskiej znacznie bardziej popularne są ich czerwone odmiany, jednak przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów może być ciekawym i niebanalnym ... pomysłem na rozszerzenie swoich ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Makijaż oczu zielonych

... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. ... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. Jaki ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Zielony groszek

... Ten rodzaj kulinarnego dodatku doceniamy przede wszystkim ze względu na jego formę. Zielone kuleczki wkomponowane w sałatę, bulionową galaretkę czy mięsne danie zawsze wyglądają niezwykle ozdobnie ... zielonego pojawiły się ponoć w XVI wieku we ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go przygotować również na codzienny obiad. ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go ...

dawno temu

Powiązane Tematy