Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu),
zimna przegotowana woda,
mleko
Jak przyrządzić?
Kawę i cukier wsypać do shakera, zalać odrobiną wody, tak by poziom wody pokrył lekko kawę i cukier.Mieszać mocno około minuty, tak by się rozpuściła kawa i cukier i powstała sama piana.Przelać kawę do wysokiej szklanki i zalać wodą.Można też dodać mleko, jeśli ktoś woli z mlekiem (mleko dolewamy do kawy już zalanej wodą, dolewamy powoli i cienkim strumieniem, tak by nie opadało na dno).Wrzucamy kostki lodu, wkładamy rurkę i kawa gotowa:)
Potrzebne przybory:
shaker
Jak podawać?
Oryginalną grecką frappe podaje się ze szklanką wody.Taką właśnie frappe delektuje się w Grecji:)
Uwagi:
Prawdziwa grecka frappe musi mieć jakby 3 warstwy: na dole woda z kawą, wyżej mleko i na górze pianka. Tak zrobić udaje się dopiero za którymś razem, bo na początku się wszystko miesza. Kwestia wprawy i częstego robienia:)(Nauczyłam się w Grecji od Greka specjalisty od frappe:) Oni często piją bez mleka)
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | średni |
Autor | KaDzIuNiA |