Gęsta gorąca czekolada

Przepis kulinarny

Składniki:

4 tabliczki gorzkiej czekolady (60% kakao albo więcej),
troszkę mleka (najlepiej przygotować sobie wielki kubek),
1 łyżeczka mleka w proszku,
kilka łyżeczek cukru (nie podaję ile ze względu na gusta smakoszy),
kremówka,
dwie szczypty cynamonu (nie jest konieczny, jeśli ktoś nie lubi) lub kakao

Jak przyrządzić?

Tabliczki czekolady podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka i powoli rozpuszczać (na malutkim ogniu). Powoli, małym strumieniem dodać mleko. Nie musimy zużyć całego kubka - jeśli czekolada jest zbyt gęsta, wówczas to znak, że należy wlać więcej. Powinna być na tyle rzadka, by dało się ją przelać do filiżanki. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona z mlekiem, dodajemy łyżeczkę (nawet czubatą) mleka w proszku i słodzimy wedle uznania.Kremówkę ubijamy mikserem albo trzepaczką (kiedy jest średnio gęsta, można troszkę posłodzić) na sztywną masę.Gorącą czekoladę wlewamy do filiżanek i bezpośrednio przed podaniem na stół dekorujemy sporą ilością bitej śmietany, którą posypujemy dla smaku, aromatu i dekoracji cynamonem albo kakao.

Potrzebne przybory:

Rondelek, kubek, mikser albo trzepaczka, filiżanki, łyżka.

Jak podawać?

Najlepiej po obiedzie w ramach deseru, ale nadaje się na każdą okazję.

Uwagi:

Jest wspaniała, delikatna i urzekająca. Przepis zdradziła mi kelnerka jednej z krakowskich kawiarni. Polecam serdecznie szczególnie na chłodne wieczory.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorNana

Gęsta gorąca czekolada: Podobne przepisy

Gęsta gorąca czekolada: wypróbuj również

Powiązane Tematy