Kawa z żubrówką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kawa mielona (arabica),
cynamon,
kardamon,
czekolada,
wódka (Żubrówka),
mleko
bita śmietana

Jak przyrządzić?

Łyżeczkę kawy mielonej zmieszać ze szczyptą kardamonu i cynamonu, zaparzyć w ekspresie przelewanym. Gotową kawę osłodzić do smaku.Na dnie filiżanki położyć kostkę deserowej czekolady (najlepiej płaskiej Lindt), zalać gorącą kawą. Odczekać chwilę, by czekolada zmiękła.Zalać kawę ok. 30 ml wódki (najlepiej Żubrówki), dolać mniej więcej tyle samo mleka.Na wierzch położyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.Gotowe.

Potrzebne przybory:

Przelewany ekspres do kawy ;-)

Jak podawać?

Najlepiej w niskich filiżankach o szerokim denku.

Uwagi:

Kostka czekolady w kawie się nie rozpuści, jedynie bardzo rozmięknie i doda smaku kawie.Polecam też dodawać do kawy przegotowane mleko, smakuje zupełnie inaczej niż z mlekiem "prosto z kartonu".

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćśredni
Porcje1
AutorLeia

Kawa z żubrówką: Podobne przepisy

Kawa z żubrówką: wypróbuj również

Powiązane Tematy