Składniki:
otarta skórka z 1/2 cytryny,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżka płynnego miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
4 piersi z kury, najlepiej ze skórą
Jak przyrządzić?
Wymieszać wszystkie składniki (oprocz kury) w szkalnym żaroodpornym naczyniu.W piersiach zrobić 3 głębokie cięcia po każdej stronie i dodać do marynaty, dokładnie obtoczyć piersi w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. (od czasu do czasu obracać).Piekarnik podgrzać do 180 st. C i piec kurczaka przez 30 minut.Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 285 kcal/porcja |
Autor | elinka |