Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 2 plasterki szynki,
- 150g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią),
- 200g pieczarek,
- 1/3 puszki groszku konserwowego,
- kieliszek białego wina,
- 150ml słodkiej śmietanki,
- mąka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Filet podzielić na 2 części,przekroić wzdłuż i rozbić jak kotleta.Posypać solą i pieprzem(pamietając,że ser jest już dość słony). Na każdej części ułożyć plasterek szynki i 100g sera pokrojonego w słupki. Ciasno zawinąć i obtoczyć w mące.Zrumienić na patelni i dodać pokrojone pieczarki.Smażyć aż pieczarki odparują. Wlać wino i śmietankę,dodać groszek i pozostały ser. Mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska do krojenia, tłuczek do mięsa, patelnia, łopatka do mieszania, duży garnek do gotowania ryżu.
Jak podawać?
Osobiście podaję to danie z ryżem na sypko, polanym sosem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek proponuję surówkę z marchwii i selera. Idealne z kieliszkiem białego wina i odpowiednim towarzystwem...
Uwagi:
Polecam wszystkim amatorom sera rozpływającego się w ustach. Radzę nie używać żadnych przypraw oprócz pieprzu i soli, aby nie zabić delikatnego smaku sera i szynki. Pamiętajmy też,aby nie przesadzić z sola, gdyż sam ser jest już dość słony.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo kalorii |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | jabaga |