Cordon bleu (wariacja) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka,
- 2 plasterki szynki,
- 150g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią),
- 200g pieczarek,
- 1/3 puszki groszku konserwowego,
- kieliszek białego wina,
- 150ml słodkiej śmietanki,
- mąka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Filet podzielić na 2 części,przekroić wzdłuż i rozbić jak kotleta.Posypać solą i pieprzem(pamietając,że ser jest już dość słony). Na każdej części ułożyć plasterek szynki i 100g sera pokrojonego w słupki. Ciasno zawinąć i obtoczyć w mące.Zrumienić na patelni i dodać pokrojone pieczarki.Smażyć aż pieczarki odparują. Wlać wino i śmietankę,dodać groszek i pozostały ser. Mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, tłuczek do mięsa, patelnia, łopatka do mieszania, duży garnek do gotowania ryżu.

Jak podawać?

Osobiście podaję to danie z ryżem na sypko, polanym sosem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek proponuję surówkę z marchwii i selera. Idealne z kieliszkiem białego wina i odpowiednim towarzystwem...

Uwagi:

Polecam wszystkim amatorom sera rozpływającego się w ustach. Radzę nie używać żadnych przypraw oprócz pieprzu i soli, aby nie zabić delikatnego smaku sera i szynki. Pamiętajmy też,aby nie przesadzić z sola, gdyż sam ser jest już dość słony.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2 porcje
Kalorycznośćdużo kalorii
Przybliżony koszt15 zł
Autorjabaga

Cordon bleu (wariacja): Podobne przepisy

Cordon bleu (wariacja): wypróbuj również

Powiązane Tematy