Składniki:
- kurczak (najlepiej udka),
- ryż,
- przyprawy,
- olej.
Jak przyrządzić?
Do prodiża lub miski żaroodpornej wrzucamy ryż. Ryż należy przebrać i opłukać w zimnej wodzie. Twardziele mogą sypać ryż z paczki jak nie przeszkadza im chrzęst piasku w zębach. Na ryż kładziemy kurczaka. Całość zalewamy rosołem (może być z kostki) w ilości 2 razy ilość rosołu na jedną porcję ryżu (np 2 szklanki rosołu na szklankę ryżu). Dolewamy trochę oleju , dorzucamy przyprawy - i do piekarnika (albo włączyć prąd w przypadku prodiża) na około 1h.
Uwagi:
Przepis jest elastyczny. Ja dodaję tak jak w danej chwili lubię - posiekaną marchewkę, seler, pietruszkę , groszek, itp.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | iwan |