Sk艂adniki:
- 1 puszka tunczyka,
- 1 sloik papryki konserwowej czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 torebka ryzu - 100g,
- 1 sos do salatek Knorra (moze byc paprykowo-ziolowy lub cebulowy),
- oliwa,
- woda,
- sol,
- pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ryz ugotowac na sypko.Do duzej misy,w ktorej bedziemy laczyc skladniki wsypujemy odsaczone groszek i kukurydze. Paryke odcedzamy z zalewy i kroimy w kostke a nastepnie dodajemy do misy. Przygotowywujemy sos do salatek wg przepisu na opakowaniu(potrzebne sa woda i oliwa z oliwek) i odstawiamy na kilka minut. Ugotowany ryz wysypujemy na duzy plaski talerz by ostygl. Nastepnie dodajemy ryz do misy, potem tunczyka. Do calosci dodajemy sos, doprawiamy sola i pieprzem.Ostroznie mieszamy, wstawiamy do lodowki.
Uwagi:
Salatka doskonale sprawdza sie na imprezach, spotkaniach. Ma ciekawy kontrastowy wyglad zacheca do sprobowania.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Maja |