Sk艂adniki:
- 4 jajka,
- 20 dkg cukru (pudru),
- cukier waniliowy,
- 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera 艣mietankowego + 10 dkg mas艂a),
- ok. 3 fili偶anki bardzo mocno zaparzonej kawy (najlepiej w kafetierze, a je艣li nie to odcedzamy "parzoch臋"),
- 2 kieliszki amaretto (koniaku, spirytusu itp.),
- twarde pod艂u偶ne biszkopty (najlepiej z Niemiec),
- kakao.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zaparzamy kaw臋, odcedzamy, wlewamy do g艂臋bokiego talerza, aby przestyg艂a. W mi臋dzy czasie ucieramy 偶贸艂tka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, je艣li mo偶emy r贸wnolegle ubija膰 bia艂ka z drug膮 po艂ow膮 cukru. A je艣li nie, to bierzemy si臋 za ubijanie. Dobrze ubite bia艂ka to po艂owa sukcesu.Teraz delikatnie mieszamy mas臋 serow膮 z bia艂kami. Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) wyk艂adamy pierwsz膮 warstw膮 biszkopt贸w delikatnie zwil偶onych kaw膮. Nak艂adamy po艂ow臋 serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i zn贸w kolejna warstwa biszkopt贸w, masa i posypujemy kakao. Ja na g贸r臋 艣cieram jeszcze bia艂膮 czekolad臋, coby by艂o 艂adniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu' do lod贸wki (troch臋 j膮 podkr臋camy) i, niestety, czekamy par臋 godzin. Ja przyrz膮dzam je zwykle wieczorem, wtedy 艂atwiej mi dotrwa膰. A rano...
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawa膰?
Serwujemy na ma艂ych talerzykach deserowych.
Uwagi:
Bardzo wa偶ne, aby艣my zbyt mocno nie zmoczyli biszkopt贸w, inaczej wszystko nam pop艂ynie. Zatem nas膮czamy je leciutko muskajac o powierzchni臋 kawy. Przy polskich biszkoptach trzeba bardzo uwa偶a膰, niestety - nie nadaj膮 sie zbytnio. Tiramisu' smakuje najlepiej zrobione z prawdziwego mascarpone. U nas jest on do艣膰 drogi, ale je艣li tylko macie mo偶liwo艣膰, przywie藕cie go z Niemiec - 0,5 kg kosztuje nieca艂e 3 euro.Ten przepis jest prawdziwym w艂oskim przepisem mojej kole偶anki Katii i nie dajcie si臋 nam贸wi膰 na jakie艣 kombinacje sera z bita 艣mietan膮. Szkoda psu膰 sobie smak.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Kaloryczno艣膰 | ca艂kiem du偶o |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |
Autor | Anka |