Przed chwilą mogliśmy dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia jednego z najwspanialszych włoskich deserów, czyli Tiramisu. Kto został podniesiony (nie na duchu, lecz "na podniebieniu") od samego patrzenia, może zrobić deser samemu. Poniżej przepis.
Składniki:
• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka
• 8 łyżek drobnego cukru kryształu
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać ¾ przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Wsypać pozostały cukier i dalej ubijać przez 2 minuty. Połączyć z masą z mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
Źródło: KwestiaSmaku
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze