Składniki:
- 2 srednie,
- jedrne, z lsniaca czarna skorka baklazany,
- sol,
- mąka,
- dowolny zolty ser,
- starty parmezan,
- dowolna puszka sosu,
- spaghetti.
Jak przyrządzić?
Pokroic baklazany w plastry o grubosci 1,5cm. Posolic,po czym ulozyc je na desce i przykryc druga,obciazona deska.Po godzinie obmyckazdy plasterek z soli i wytworzonego soku.Obtoczyc baklazany w mace i smazyc na goracym oleju z dwoch stron.Do dosc duzego zaroodpornego naczynia wlac sos spaghetti,ukladac na nim podsmazone plasterki.Na kazdy plasterek posypac obficie parmezan,przykryc plasterkiem zoltego sera i zapiec ok.30min w 200 C piekarniku.
Potrzebne przybory:
2 duze deski do krojenia ,zoroodporne naczynie,do obciazenia deski moze byc garnek z woda.
Uwagi:
Olej do smazenia musi byc goracy,bo inaczej baklazany go wchlona.Sol i obciazenie baklazanow powoduje wyciagnieciu z nich goryczy,ktora maja w sobie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | bogusia |