Bakłażany pod parmezanem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 srednie,
- jedrne, z lsniaca czarna skorka baklazany,
- sol,
- mąka,
- dowolny zolty ser,
- starty parmezan,
- dowolna puszka sosu,
- spaghetti.

Jak przyrządzić?

Pokroic baklazany w plastry o grubosci 1,5cm. Posolic,po czym ulozyc je na desce i przykryc druga,obciazona deska.Po godzinie obmyckazdy plasterek z soli i wytworzonego soku.Obtoczyc baklazany w mace i smazyc na goracym oleju z dwoch stron.Do dosc duzego zaroodpornego naczynia wlac sos spaghetti,ukladac na nim podsmazone plasterki.Na kazdy plasterek posypac obficie parmezan,przykryc plasterkiem zoltego sera i zapiec ok.30min w 200 C piekarniku.

Potrzebne przybory:

2 duze deski do krojenia ,zoroodporne naczynie,do obciazenia deski moze byc garnek z woda.

Uwagi:

Olej do smazenia musi byc goracy,bo inaczej baklazany go wchlona.Sol i obciazenie baklazanow powoduje wyciagnieciu z nich goryczy,ktora maja w sobie.

0.00
0 głosów
Oceń
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćbardzo trudny
Porcje4-5 porcji
Kalorycznośćdużo
Autorbogusia

Bakłażany pod parmezanem: Podobne przepisy

Bakłażany pod parmezanem: wypróbuj również

Przystawki z bakłażana

... Dziś zajmiemy się bakłażanem. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V w p.n.e., z Chin. Do Europy zawędrował on dość późno, bo dopiero około XV wieku. Jednak jego wspaniały smak i mnogość zastosowań ... jako pierwsi odkryli włosi. To oni ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ... ich kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... o istnieniu wielu innych ciekawych gatunków, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim bakłażany. Problem jednak w tym, że nie zawsze wiemy, w jaki sposób możemy sprawić, by trafiły one na nasze talerze ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... , warzywa, przyprawy, zioła, sery i owoce morza. Wśród ich ulubionych smaków znaleźć można danie o nazwie Conpata, przyrządzane z bakłażanów. Pragniesz poczuć się niczym rodowita Sycylijka? Wypróbuj przepis na Conchiglie Rigate z bakłażanem! ... ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... że za chwilę będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Lepiej nie przegapić tego momentu i wiedzieć już wcześniej, co dobrego można przygotować chociażby z trochę zapomnianych bakłażanów ... . To niezwykłe warzywo świetnie ...

dawno temu

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w Europie. Bohaterami artykułu są dziś bakłażan i ser tofu – z pozoru może nie pasują do siebie, ale przepis jest naprawdę dobry! Spróbujcie sami! ... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w ...

dawno temu

Jak zrobić pesto z bazylii i parmezanu?

... Pesto z bazylii i parmezanu to przepyszny dodatek do potraw. Przygotujesz go bardzo szybko, a będziesz się rozkoszowała smakiem bardzo długo. Makaron z pesto to doskonały pomysł na romantyczną ... łyżki orzeszków piniowych100 ml oliwysólKrok 1 ...

dawno temu

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA

... Frytki z bakłażana to zdrowa alternatywa dla zwykłych frytek. Polane jogurtem z dodatkiem czosnku smakują wybornie i są mniej kaloryczne. Co więcej, wiele kultur uznaje bakłażan za silny ... afrodyzjak. "Gruszka miłości" wymieniana jest jednym ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością ... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... Czym jest musaka? Musaka ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... - jeszcze przed nafaszerowaniem trzeba go ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... cynamonu, oraz tyle samo cukru, co soli. ...

dawno temu

Dietetyczne spaghetti

... kultową pozycją także w Polsce. Któż z nas nie lubi nawijanego na widelec długiego makaronu zamoczonego w specyficznym sosie i posypanego serem – najlepiej parmezanem. Nie każdy jednak może oddawać ... w doniczce na kuchennym parapecie);sól i ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni

... ząbki czosnku; • 1 l bulionu drobiowego; • 100 ml śmietanki 30%; • parmezan do posypania; • masło, sól, pieprz. Na maśle podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodać posiekaną cebulę i czosnek ... . Jednogarnkowe spaghetti Składniki: • 500 g ...

miesiąc temu

Właściwości bazylii

... w przygotowaniu. Jak brzmi przepis na pesto? Niezbędne składniki to: 2 szklanki świeżych liści bazylii, ząbek czosnku, łyżka soli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gram sera parmezan. Produkty mieszamy ... przyrządzania pesto. Co ciekawe, innym ...

dawno temu

Idealne pesto w 5 prostych krokach!

... piniowych lub wszystkich naraz) oraz garść startego, twardego sera (parmezanu, asiago, pecorino lub wszystkich naraz). Następnie energicznie mieszaj składniki, dopóki nie połączą się w jedną całość ...

dawno temu

Powiązane Tematy