Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 0,5 kg twarogu (dobre są w wiadereczkach),
- 1 szkl. śmietany,
- koperek lub szczypiorek,
- 1 cebulka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach.(czyli nakładać na połówki ziemniaków zrobioną masę i posypać dla ładniejszego wyglądu szczypiorkiem).
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deska do krojenia, miska, łyżka.
Jak podawać?
Prosto po wyjęciu ziemniaków. Żeby były ciepłe.
Uwagi:
Miałem przyjemność jeść tą potrawę w Poznaniu i udało mi się znaleść przepis w Internecie. PolecamJa robiłem tylko ze szczypiorkiem. Nie robiłem z pietruszką (nie biorę odpowiedzialności:))Wszystkim bardzo smakowało. Mam nadzieję, że Wam też:))
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Krzysiek S |