Ziemniaki cenne a niedoceniane
TYNKA • dawno temuZiemniaki goszczą na naszych stołach bardzo często. Niestety niewiele z nas zdaje sobie sprawę jak cenne są dla naszego organizmu. Ale to jeszcze nie wszystko, mylnie twierdzi się, że ziemniaki są niezdrowe i bardzo kaloryczne. Warto poznać całą prawdę o naszych, swojskich, dobrych kartoflach.
Ziemniaki – kalorie
Wbrew plotkom ziemniaki nie mają wcale dużo kalorii, średnio 77 kcal w 100 g. Ilość zawartego w nich tłuszczu jest naprawdę minimalna – ok. 0,1 proc. A co w ziemniakach dobrego? Są zasadotwórcze, a dzięki temu równoważą kwasotwórcze działanie mięsa, które przecież zwykle im towarzyszą. W kartoflach znajdziemy potas oraz magnez, które pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi, ale także poprawiają przemianę materii, łagodzą zmęczenie i stres. W ziemniakach znajduje się także sporo witaminy C, a także nieco witamin z grupy A, B i witamina PP.
Ziemniaki pieczone, ziemniaki w mundurkach czy ziemniaki gotowane na parze?
Sposób przyrządzenia ziemniaków jest bardzo ważny, ponieważ zależy do niego ilość zachowanych witamin. Przede wszystkim należy bardzo cienko obierać ziemniaki, bo tuż pod skórką kryje się najwięcej cennych składników. Najlepiej w ogóle jej nie usuwać. Trzeba pamiętać, że witaminy zawarte w ziemniakach rozpuszczają się w wodzie, z tego powodu powinny w niej przebywać jak najkrócej. Gotujemy je zatem w osolonej wodzie i natychmiast podajemy. Oczywiście zdrowiej będzie przygotowywać ziemniaki na parze. W ten sposób strata cennych składników to tylko 10–25 proc. W przypadku smażenia nie tylko rośnie kaloryczność, ale także spada ilość witamin, nawet o 45 proc.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze