To bardzo miłe uczucie - wziąć do rąk gorącego, upieczonego ziemniaka. Emanujące z niego ciepłorozprasza przenikliwy chłód, który będzie nam towarzyszył przez resztę jesieni i zimę. W pamięcimamy jesienne krajobrazy ze snującymi się dymami... wiatr i przenikliwe zimno.Siedzimy w ciepłym kręgu miłych ludzi... i okazuje się, że lubimy rzeczy najprostsze.
Składniki:
- 10 sporych, zbliżonych do siebie wielkością ziemniaków,
- gruba sól, kminek,
- olej,
- folia do pieczenia,
- masło,
- wybrane sosy.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki szorujemy szczoteczką porządnie pod bieżącą wodą. Muszą być naprawdę czyste.Nacinamy je po jednej stronie (tej, która jest "mniej leżąca") na krzyż.
2) Przygotowujemy folię w kawałkach takiej wielkości, żeby można było w każdy z nich swobodnie zawinąć ziemniaka. Natłuścić folię olejem, posypać kminkiem i solą. Zawinąć ziemniaki.
3) Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na ruszt. I zbroimy się w cierpliwość - bo żeby były naprawdę dobrze upieczone, potrrzebują ok. 50 min.
4) W tym czasie można przygotować sosy do ziemniaków i schłodzić je w lodówce.
Jak podawać?
Nierozpakowane z folii wysypujemy na miskę. Lekko, zachęcająco odsłonięte ułożyć na desce w towarzystwie innych ziemniaków, np. faszerowanych (zwłaszcza, gdy mamy na kolacji mężczyzn). Oddzielnie podajemy zimne masło, grubą sól i sosy. Od sosów będzie zależało, czy będzie to rzecz najprostsza pod słońcem, czy bardzo kosztowna i wyrafinowana prostota. Bo możemy je również podać z kawiorem i śmietaną.
Uwagi:
Nadspodziewanie pyszne przy całej swojej prostocie. Najbardziej smakują jedzone palcami,posypane na świeżo grubą solą, zaniesione do buzi, jeszcze zanim roztopi sie masło, którym je smarujemy.Wspólne jedzenie pieczonych ziemniaków jest bardzo miłe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |