Pieczone ziemniaki - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych
EWA ROSIECKA • dawno temuPieczone ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Można je podawać zamiennie z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Mogą być samodzielną przekąską, świetnie smakują także pieczone z ogniska. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Czym je przyprawić? Sprawdź nasze przepisy!
Czy pieczone ziemniaki są zdrowe?
Ziemniak to warzywo, które każdy z nas dobrze zna. Podawany zwykle na obiad, bywa składnikiem sałatek, można też zjadać go na kolację na czy na śniadanie. Ziemniaki są lekkostrawne i zawierają mnóstwo pożytecznych mikroelementów.
Jednym z nich jest błonnik, który ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ziemniaki bogate są w szereg witamin, takich jak A, witaminy z grupy B, C, K, PP oraz kwas foliowy. Dodatkowo są doskonałym źródłem cynku, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu, selenu i sodu.
Ziemniaki pieczone czy gotowane?
Po ugotowaniu ziemniaków wiele z wyżej wymienionych, dobroczynnych substancji wylewamy razem z wodą, w której były gotowane. Pieczenie tymczasem zatrzymuje ich w sobie dużo więcej, dzięki czemu mikroelementy te trafiają do naszego organizmu.
Choćby z tego powodu warto czasem zamienić gotowane ziemniaki na pieczone w piekarniku lub grillowane. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji na pyszne pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki w ziołach
Potrzebne składniki:
- 8 ziemniaków;
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka ostrej papryki;
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski.
2. Zalewamy je olejem roślinnym i przyprawiamy: paprykami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
3. Dodajemy 2 ząbki czosnku (w skórce).
4. Wykładamy blachę do pieczenia papierem, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
5. Na blachę kładziemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Przez ten czas sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. I gotowe.
Pieczone ziemniaki z piekarnika z tymiankiem
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 2 ząbki czosnku;
- 0,5 łyżeczki kminku;
- olej;
- kilka gałązek świeżego tymianku;
- 0,3 łyżeczki mielonej papryki ostrej;
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej;
- sól morska jodowana (gruboziarnista);
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
2. Do papryk, soli, pieprzu, kminku i posiekanego czosnku dolewamy 3 łyżki oleju. Uzyskaną marynatą obtaczamy ziemniaki i układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
3. Na wierzch ziemniaków kładziemy gałązki tymianku. Rozgrzewamy piekarnik do 180 — 200 stopni C i wkładamy do niego blachę z ziemniakami.
4. Pieczemy około 30 — 40 minut, aż ziemniaki się zarumienią. W czasie pieczenia możemy przewracać je co jakiś czas łopatką, aby upiekły się równomiernie. Gotowe.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 łyżka oliwy;
- kilka ząbków czosnku;
- 2 łyżki;
- 1 łyżka listków rozmarynu lub kilka gałązek szałwii;
- sól morska;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
3. W żaroodpornym garnku z przykrywką (może być też naczynie żaroodporne) roztapiamy masło z oliwą. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy czosnek, zioła i ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy przez około 45 minut, w międzyczasie przewracamy je łopatką.
5. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez jeszcze 15 minut, aż się lekko zarumienią.
6. Po wyjęciu z piekarnika podajemy np. z jogurtem greckim lub kefirem. Gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze