Ziemniaki nie tuczą
ALICJA • dawno temuBulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy kasze. Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Właściwości ziemniaków
Ziemniaki zawierają zaledwie 0,1% tłuszczu i ok. 80 kcal na 100 g. Dlatego można śmiało powiedzieć, że są niskokaloryczne, a do tego lekkostrawne i sycące. Są cennym składnikiem diety na nadciśnienie, gdyż zawierają obniżający ciśnienie potas i magnez. Są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. I co ważne, ziemniaki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Znakomicie komponują się w zestawieniu z mięsem, neutralizując jego kwasowy odczyn. Jednocześnie mięso uzupełnia brakujące w ziemniakach białko (kartofle zawierają go zaledwie 2%).
Jak gotować ziemniaki?
Najlepiej na parze, w małych porcjach i z niewielkim dodatkiem soli. Obieraj ziemniaki jak najcieniej, gdyż zaraz pod skórką znajdują się największe pokłady cennych składników odżywczych. Jeszcze lepszą metodą przyrządzania ziemniaków jest pieczenie lub gotowanie ich w mundurkach. Odrzucaj zielone sztuki, a te, które mają kiełki, dokładnie wykrawaj.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze