Zgaga - co jeść, a czego unikać?
15. Czy zjedzenie tego spowoduje zgagę?
To dobre pytanie – a odpowiedź może nie być taka oczywista. Po pierwsze może wyjaśnimy, czym jest zgaga. Zgaga to uczucie dyskomfortu w okolicy od klatki piersiowej do gardła. Odczuwamy ją, kiedy kwasy żołądkowe cofają się i powodują podrażnienie przełyku. Niektóre pokarmy powodują zgagę, więc ich rozpoznanie i ograniczenie pomoże złagodzić ten problem. Możesz mieć więcej wolności przy wyborze potraw, jeśli weźmiesz pod uwagę nasze porady.
14. Zbyt duże porcje
Pierwsza rzecz, nad jaką należy się zastanowić to nie jaki rodzaj jedzenia powoduje zgagę, a jaka ilość. Zbyt duże porcje mogą skutkować zgagą, więc bez względu na to, jak smaczne jest jedzenie czy jak dobrze wygląda, postaraj się zmniejszyć porcje lub używać mniejszych talerzy.
13. Jedzenie w biegu
Zawsze jesz w pośpiechu? Jeśli nie chcesz mieć zgagi, nie możesz jeść zbyt szybko. Jedz na siedząco, przeżuwając za każdym razem.
12. Tłuste jedzenie
Tłuste potrawy dłużej trawią się w żołądku, co może wiązać się z pewnym dyskomfortem. Jeśli jesz duże porcje wysokotłuszczowych potraw, np. smażonych skrzydełek czy frytek, istnieje podwójne ryzyko zgagi: duża porcja i tłuste jedzenie.
11. Kwaśne potrawy
Kwaśne potrawy, włącznie z pomidorami i sosami pomidorowymi oraz owocami cytrusowymi takimi jak pomarańcze, cytryny czy grapefruity, mogą powodować zgagę, szczególnie kiedy spożywa się je same na pusty żołądek. Ocet jest również bogaty w kwasy, a jest częstym składnikiem w dressingach i innych potrawach.
10. Ogranicz tłuste jedzenie
Aby pozbyć się zgagi, będzie konieczne ograniczenie tłustych potraw lub przygotowywanie ich w inny sposób. Zamiast smażyć, piecz, gotuj lub grilluj potrawy. Możesz też odcinać dodatkowy tłuszcz w mięsie, np. usuwać skórkę z kurczaka. W taki sposób będziesz odczuwał zgagę mniej lub rzadziej i poprawisz ogólny stan zdrowia.
9. Ogranicz kwaśne potrawy
Zamiast pomidorów i owoców cytrusowych, wybieraj inne świeże owoce i warzywa. Jeśli jednak chcesz zjeść coś pomidorowego, zmniejsz porcję i zjedz to z czymś, co nie zawiera kwasów. Jeśli masz ochotę na sos pomidorowy, przygotuj spaghetti z mięsem i warzywami. Każdy jest inny, więc eksperymentuj i sprawdź, który przepis sprawdzi się w twoim przypadku.
8. Napoje też mogą powodować zgagę
Przykłady takich napojów to: kawa (z kofeiną lub bez), herbata zawierająca kofeinę, cola i inne napoje gazowane oraz duża ilość alkoholu. Napoje z kofeiną podnoszą poziom kwasu w żołądku, a alkohol rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co powoduje zgagę.
7. Wypróbuj inne napoje
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi, wybieraj napoje bezkofeinowe i niegazowane. Mogą to być np. herbaty ziołowe, mleko i woda. Woda spożywana przy posiłku rozrzedza kwasy żołądkowe, więc ryzyko wystąpienia zgagi jest mniejsze. Ogranicz soki pomidorowe i z owoców cytrusowych, a jeśli musisz pić kawę – ogranicz jej spożycie lub pij ją w mniejszym kubku.
6. Czekolada
Czekolada zawiera kofeinę, w związku z czym może spowodować zgagę. Ogranicz jej spożycie lub jedz małe kawałki. Obserwuj też, kiedy po spożyciu czekolady pojawia się zgaga – po tłustym posiłku czy kiedy jest zjadana sama na pusty żołądek? Czyli innymi słowy, jakie inne czynniki mogą wpływać na to, że odczuwasz zgagę po zjedzeniu czekolady.
5. Pikantne potrawy
Uwielbiasz ostre sosy i pieprzne jedzenie? Uważaj, bo może ono powodować zgagę. Zaliczyć do tej kategorii można też czosnek i cebulę. Mięta nie jest ostra, ale może rozluźnić dolny zwieracz przełyku, prowadząc do uczucia zgagi.
4. Łagodniej znaczy lepiej
To, że masz zgagę nie oznacza, że do końca życia musisz jeść potrawy bez smaku. Spróbuj ograniczać spożycie ostrych potraw lub przygotowywać je w sposób nieco mniej pikantny.
3. Zapisuj reakcje
Każdy z nas jest inny. Aby odkryć, jakie rodzaje jedzenia powodują zgagę w twoim przypadku, zapisuj reakcję organizmu na różne potrawy, tak aby wyeliminować lub ograniczyć te składniki. Może być tak, że jesteś w stanie zjeść coś pikantnego, ale w połączeniu z innym składnikiem lub spożywając mniejszą porcję.
2. Guma do żucia dobra na zgagę
Żucie gumy po posiłku powoduje wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy, co może zapobiegać wywołaniu zgagi. Pamiętaj tylko, aby smak gumy nie był miętowy, gdyż może to rozluźnić dolny zwieracz przełyku.
1. Inne rady na zgagę
Oto co jeszcze możesz zrobić, aby uniknąć zgagi:
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze