Co jeść w święta, a czego unikać
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuKaloryczność niektórych potraw świątecznych pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście zarówno podczas Wigilii, jak i w pozostałe dni świąt, na stole znajdują się również potrawy zdrowe i niskokaloryczne.
Jeśli jesteś na diecie w trakcie świąt powinnaś wiedzieć, czego unikać, albo jeść w mniejszych ilościach, by nie zaprzepaścić efektów dotychczasowej diety. Czego unikać?
Makowiec– w 100 gramach makowca znajduje się aż 350 kcal. A 100 gram to zaledwie niewielki kawałek.
Karp smażony w panierce – w 100 gramach mieści się ponad 160 kcal.
Pierogi – jedna sztuka to od 30 do 50 kcal (w zależności czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz 10 pierogów, to pochłaniasz… 500 kcal.
Kutia – to jedno z najbardziej kalorycznych dań: 100g kutii to aż 245 kcal.
Co zatem można jeść? Jest na szczęście wiele potraw, z których nie trzeba rezygnować. Staraj się wybierać te, które nie będą bombą kaloryczną.
Barszcz – to niskokaloryczna zupa. Jeden, duży talerz barszczu (ok. 500 ml) zawiera 74 kcal.
Sałatki – dobre dla diety w zasadzie w każdej postaci. Unikaj jedynie majonezu i śmietany.
Zestaw wędlin – wybieraj chude wędliny, jedz je razem z pieczywem pełnoziarnistym.
Bigos – w 100g mieści się 120 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze