Szparagi, aby nie mieć kaca
PAULA • dawno temuZnacie jakiś dobry sposób na kaca? Najlepszym jest imprezowanie z umiarem, ale jeśli wiemy, że impreza może skończyć się różnie, warto się wcześniej zabezpieczyć. Na przykład przez zjedzenie szparagów. Koreańscy naukowcy odkryli, że szparagi intensyfikują działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkład alkoholu. W efekcie, porcja szparagów przed imprezą pozwala na szybszy i bardziej efektywny rozkład alkoholu, a kac jest przez to mniejszy.
W badaniach, podawano wątrobie ekstrakt ze szparagów i zaobserwowano, że procesy dehydrogenazy alkoholowej (ADH) i dehydrogenezy aldehydowej (ALDH)po podaniu ekstraktu są znacznie szybsze. W praktyce więc, alkohol nie tylko szybciej będzie rozpadał się na aldehyd octowy (który odpowiada za nieprzyjemne objawy kaca), ale również aldehyd będzie szybciej neutralizowany. Minusem leczenia kaca szparagami jest konieczność zjedzenia ich zanim zaczniemy imprezę. Podane post factum nie mają już takiego działania.
Na Sylwestra będzie wiec bezpieczniej, poza innymi specjałami, zjeść grillowanie szparagi, lub szparagi w szynce parmeńskiej. Szkoda jedynie, że sezon na szparagi za nami i posiłkować trzeba się będzie mrożonymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze