Zapiekanka kalafiorkowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 duży lub 2 małe kalafiory,
- kabanoski (ilość dowolna - conajmniej 4 szt.) lub inna sucha wędlinka,
- 3 jajka,
- 20 dkg żółtego sera - twardego,
- szklanka śmietany - 18%,
- przyprawy dowolne (ja lubię - czosnek w proszku, chili, sól...),
- bułka tarta,
- masło do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.Następnie trzeba go ostudzić, w tym czasie kroimy wędlinę na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, śmietanę ubijamy z jajkami dodając przyprawy. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tarta i układamy warstwy kalafiora na przemian z kiełbaską - posypując serem i lekko polewając mixem śmietanowo - jajecznym. Ostatnia warstwa to wędlina, na nią lejemy resztę jajek, posypujemy serem i tartą bułką. wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekamy ok. 30 min.

Potrzebne przybory:

Gorma okrągła do ciast lub żaroodporna do zapiekanek.

Jak podawać?

Podawać najlepiej pokrojoną jak tort - w trójkąty, można jeść z ketchupem, choć ja uważam, że to zbeszczeszczenie potrawy. Smacznego!!!!

Uwagi:

Można dodać rozdrobnionego tuńczyka, boczek pokrojony w kostkę, dużo koperku...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt20 zł
Autororiente

Zapiekanka kalafiorkowa: Podobne przepisy

Zapiekanka kalafiorkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy