Składniki:
- 1 duży lub 2 małe kalafiory,
- kabanoski (ilość dowolna - conajmniej 4 szt.) lub inna sucha wędlinka,
- 3 jajka,
- 20 dkg żółtego sera - twardego,
- szklanka śmietany - 18%,
- przyprawy dowolne (ja lubię - czosnek w proszku, chili, sól...),
- bułka tarta,
- masło do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.Następnie trzeba go ostudzić, w tym czasie kroimy wędlinę na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, śmietanę ubijamy z jajkami dodając przyprawy. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tarta i układamy warstwy kalafiora na przemian z kiełbaską - posypując serem i lekko polewając mixem śmietanowo - jajecznym. Ostatnia warstwa to wędlina, na nią lejemy resztę jajek, posypujemy serem i tartą bułką. wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekamy ok. 30 min.
Potrzebne przybory:
Gorma okrągła do ciast lub żaroodporna do zapiekanek.
Jak podawać?
Podawać najlepiej pokrojoną jak tort - w trójkąty, można jeść z ketchupem, choć ja uważam, że to zbeszczeszczenie potrawy. Smacznego!!!!
Uwagi:
Można dodać rozdrobnionego tuńczyka, boczek pokrojony w kostkę, dużo koperku...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | oriente |