Sk艂adniki:
- piersi z kurczaka,
- 艣mietana (30%),
- cebula,
- olej,
- tymiankowo-bazyliowa kostka smaku,
- przyprawy (pieprz, vegeta pikantna, przyprawa do kurczaka, ...),
- olej,
- woda,
- m膮ka.
Jak przyrz膮dzi膰?
Piersi kurczaka kroi si臋 w paski, wrzuca do miski i dodaje sie przypraw: vegety pikantnej, przyprawy do kurczaka (kamis?), pieprzu, lub innych przypraw do smaku. Mi臋so musi odle偶e膰 w przyprawach 2-3 minuty. Uwaga: na tym etapie ca艂o艣膰 mo偶e nie pachnie膰 apetycznie.
Na rozgrzany olej wrzucamy 1-2 kostki smaku tymiankowo-bazyliow膮 (pr贸bowa艂em Knorra), gdy si臋 rozpu艣ci, rzucamy cebul臋, a nast臋pnie pokrojone w paski piersi kurczaka.
Cz臋艣膰 艣mietany zaci膮gamy z wod膮 i m膮k膮 (1 kubek).Gdy mi臋so si臋 zarumieni, z patelni odlewamy olej (gdy jest go za wiele) i dodajemy najpierw zaci膮gni臋tej 艣mietany (tej z kubka), a potem 艣mietany.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska, n贸偶, miska/g艂臋boki talerz, kubek.
Jak podawa膰?
Podaje si臋 najlepiej z makaronem spaghetti. Ze wzgl臋du na 艣mietan臋 nie nadaje si臋 do odgrzewania.
Uwagi:
Nie nale偶y za bardzo mi臋sa spieka膰 i "spala膰" cebuli.
Od ilo艣ci/konsystencji dodanej 艣mietany b臋dzie zale偶a艂a ilo艣膰/konsystencja sosu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | RotateClo |