Składniki:
- pstrąg patroszony,
- czosnek,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Rybę myjemy pod wodą dokładnie, w środek wkładamy wyciśnięty czosnek, wciskamy cytrynę, posypujemy ziołami (można dodać wegetę). Absolutnie nie solić, bo mięso nie będzie miękkie.
Wkładamy złożoną rybę do frytkownicy (na 180 C) i pieczemy 15 min.
Potrzebne przybory:
Frytkownica ułatwia sprawę.
Jak podawać?
Na pewno ładnie i z winem lub wódeczką.
Uwagi:
Ja do tego zawsze robię sos czosnkowy i pieczone ziemniaczki w obierkach.
Składniki sosu: majonez, śmietana i czosnek.
Ziemniaczki umyć, pokroić na talarki, posypać wegetą obficie. Smażyć we frytkownicy ok. 12-15 min. lub w piecu ok. 30-40 min. (zależy od ziemniaków). Smakują jak z ogniska.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justineee |