Pożywne ryby na obiad
URSZULA ROGALSKA • dawno temuRyba na co dzień a nie od święta.
Posiłki z ryb są bardzo zdrowe, dobre i szybkie w przygotowaniu. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu. Ich wartości odżywcze są niezbędne w diecie dziecka, jak i u kobiet w ciąży i karmiących. Zapoznaj się z naszymi przepisami.
Pstrąg pieczonyPotrzebna będą:
- wypatroszone pstrągi średniej wielkości
- koperek
- masło
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Folię aluminiową smarujemy z jednej strony oliwą. Na nią kładziemy pstrąga. Do środka ryby wkładamy kawałki cytryny, gałązkę kopru, solimy i pieprzymy. Zawijamy rybę i odkładamy na blachę. Tak przyrządzamy wszystkie ryby i wkładamy je do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie odkrywamy część folii, tak by przez następne 5–7 minut jedna strona się przyrumieniła. Wówczas też zwiększamy temperaturę do 200 stopni.
Griilowana pangaPotrzebne będą:
- 2 filety ryby panga (biała)- najlepsza świeża
- cytryna
- pomarańcza
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z oliwy, soku z cytryny, pomarańczy, ziół prowansalskich zrobić marynatę. Do niej włożyć rybę (najlepiej na 3 godziny). Po tym czasie grillować.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze