Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże
REDAKCJA • dawno temuLekarze zalecają, by rybę jeść przynajmniej raz w tygodniu. Jednak pozostaje kwestia, gdzie ją kupić, by zamiast cennych kwasów omega oraz witamin nie jeść metali ciężkich.
Lekarze zalecają, by rybę jeść przynajmniej raz w tygodniu. Jednak pozostaje kwestia, gdzie ją kupić, by zamiast cennych kwasów omega oraz witamin nie jeść rtęci i metali ciężkich. Krzysztof Cubrych — założyciel Targu Rybnego w Warszawie oraz założyciel i pomysłodawca Targów Śniadaniowych — nie poleca kupowania ryb w supermarkecie. Większość z nich przed eksportem jest zamrażana, a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu — mówi.
Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym z najzdrowszych), jesiotry i karpie. Specjaliści polecają również polskie śledzie. Kiedy kupujemy produkt wędzony, lepiej w tym celu udać się na targ. Wtedy mamy pewność, że poleży w lodówce nawet 2–3 tygodnie i się nie zepsuje.
A na co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupów? Skóra ryby powinna być świecąca, szklista, oczy przezroczyste, a mięso po dotknięciu powinno szybko wracać do pierwotnego kształtu (być sprężyste). Skrzela mogą mieć kolor od czerwonego po różowy. Najważniejszy jest zapach. Jeśli produkt jest świeży, nie ma nieprzyjemnej woni, a jedynie charakterystyczny rybny zapach. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć, zanim zaplanujesz pstraga na obiad.
Źródło: Kafeteria.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze