Ryby – recepta na zdrowie
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuRyby obfitują w kwas tłuszczowy Omega-3, dzięki czemu wpływają pozytywnie na naszą odporność i zdrowie. Tym samym mogą wpływać na polepszenie nastroju, obniżają poziom cholesterolu, chronią też przed chorobami zapalnymi.
Naukowcy są zdania, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach nie tylko mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale także na nasz dobry nastrój. Osoby, które rzadko spożywają ryby, mogą mieć większe skłonności depresyjne, niż ci, którzy ryby jedzą regularnie. Wyższe stężenie Omega-3 nastraja pozytywnie i działa antydepresyjnie – twierdzą specjaliści.
Ale to nie jedyne dobroczynne skutki. Jedzenie ryb pozwala zachować lepsze zdrowie na starość. Okazało się, że osoby spożywające produkty rybne przynajmniej raz w tygodniu, mimo postępującej starości, zachowały wysoką sprawność mózgu.
Tłuste ryby dostarczają nam niezbędnych witamin: między innymi A i D. Przykładowo: 100 g karpia dostarcza nam ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Kwas Omega-3 wzmacnia także naszą odporność. Dlatego też warto jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze