Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ryby tłuste.

Ważne jest miejsce połowu ryb. Uważać należy zwłaszcza na gatunki drapieżne, takie jak tuńczyk czy miecznik. Zawierają one duże ilości toksyn i metali ciężkich, które uszkadzają narządy wewnętrzne. Zaś tilapia czy panga mogą pochodzić z wód bardzo zanieczyszczonych, a tym samym szkodzić naszemu zdrowiu.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zmienia strukturę kwasów omega-3. Unikajmy więc długotrwałego smażenia ryb, podpowiadała dietetyk, Agnieszka Ślusarska.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Obywatele tych państw są najszczęśliwsi. Na którym miejscu Polska? Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! OŚWIADCZYŁ się jej na wizji. Prezenterkę PONIOSŁY EMOCJE Sami przyczyniamy się do pogłębienia problemu. Jak walczyć z trudnością z zasypianiem? SYN Grzegorza Ciechowskiego o KOLEKCJI inspirowanej stylem muzyka NAJGROŹNIEJSZA choroba przyszłości? Zachoruje 1 na 3 osoby Anna Komorowska: "Na trudne sytuacje nasza rodzina jest idealna!" Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać Adam Levin zaśpiewał jak MICHAEL JACKSON i FRANK SINATRA! Jak wybrać DOBRY NÓŻ? Pamietaj, by nie myć go w zmywarce WRZODY ŻOŁĄDKA to nie wynik złej diety. Skąd się biorą i jak sobie pomóc?