Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ryby tłuste.

Ważne jest miejsce połowu ryb. Uważać należy zwłaszcza na gatunki drapieżne, takie jak tuńczyk czy miecznik. Zawierają one duże ilości toksyn i metali ciężkich, które uszkadzają narządy wewnętrzne. Zaś tilapia czy panga mogą pochodzić z wód bardzo zanieczyszczonych, a tym samym szkodzić naszemu zdrowiu.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zmienia strukturę kwasów omega-3. Unikajmy więc długotrwałego smażenia ryb, podpowiadała dietetyk, Agnieszka Ślusarska.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Kim Kardashian i Kanye West PRZED ŚLUBEM One zdradzają twój prawdziwy wiek. Jak zapobiegać powstawaniu zmarszczek na szyi i dekolcie? Widzowie mdleli na premierze FILMU. Wszystko przez szokujące sceny W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą Robisz ZAKUPY PRZEZ INTERNET? Poznaj swoje nowe prawa Joga śmiechu wyleczy Twoje ciało i duszę. Wystarczy 10 minut dziennie Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI „Najbardziej zmysłowo pachnie kobieta, która nie myje się codziennie”. Jak odbieramy zapachy? Pomysłowe i niebanalne dania z TRUSKAWEK Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Chińczycy pokochali 8-latkę z Polski. Powtórzy sukces Bayer Full? Jakie błędy popełniamy podczas BIEGANIA? "To nie jest sport dla osób z nadwagą"