Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ryby tłuste.

Ważne jest miejsce połowu ryb. Uważać należy zwłaszcza na gatunki drapieżne, takie jak tuńczyk czy miecznik. Zawierają one duże ilości toksyn i metali ciężkich, które uszkadzają narządy wewnętrzne. Zaś tilapia czy panga mogą pochodzić z wód bardzo zanieczyszczonych, a tym samym szkodzić naszemu zdrowiu.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zmienia strukturę kwasów omega-3. Unikajmy więc długotrwałego smażenia ryb, podpowiadała dietetyk, Agnieszka Ślusarska.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Zdania o ich wpływie na oczy są podzielone.Czy SOCZEWKI KONTAKTOWE są bezpieczne? Adam Levin zaśpiewał jak MICHAEL JACKSON i FRANK SINATRA! Dla dziecka to prawdziwa trauma. Jak uchronić je przed PORNOGRAFIĄ? Nieleczone bywa przyczyną powstawania guzów i ropni. Wszystko o ZAPALENIU ZATOK Huśtawki nastrojów, tycie, bóle głowy. Aż 20 proc. kobiet cierpi na PMS KSIĄŻKIEWICZ o macierzyństwie: "Nie jest łatwo" PREZYDENT składa życzenia fejsbukowiczom! Jakie PRAWA ma kobieta wracająca do pracy po URODZENIU DZIECKA? Mocne słowa CONCHITY WURST. "Wiele lat zajęło mi zrozumienie, że to społeczeństwo popełnia błąd" MIRANDA KERR pokazała swoje wyluzowane oblicze Jest nowy teledysk DONATANA I CLEO! Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać