Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie składników odżywczych.

Święta to słodki czas, pełen wypieków i deserów. Jednak taka dawka cukru wpływa bardzo niekorzystnie na nasz organizm. Według dietetyka, w codziennej diecie nie powinno się dosładzać potraw, a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych.

Czym zastąpić popularną słodycz? Najlepiej naturalnymi zamiennikami takimi jak: miód i ksylitol czyli cukier brzozowy. Jednak pamiętajmy o kilku zasadach.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Odchudza, oczyszcza, a nawet łagodzi katar. Jeden z najdrowszych dodatków do posiłków Polka nazywana "najszybszą babcią świata". Zdobyła Mont Blanc mając 68 lat BIEDROŃ otwarcie o swoim chłopaku. "W ogóle nie był w moim typie" CIENIE pod oczami nie tylko postarzają. To znak problemów zdrowotnych Obywatele tych państw są najszczęśliwsi. Na którym miejscu Polska? Naturalny sposób na zwiększenie POTENCJI SEKSUALNEJ Ulga podatkowa to tylko jeden z przywilejów. Na co mogą liczyć DAWCY KRWI? Polska dziennikarka miała romans z ROSYJSKIM SNAJPEREM Rekonstrukcja ratunkiem dla ZNISZCZONYCH WŁOSÓW. Efekt widoczny nawet 8 tygodni ŻELAZKO: fakty i mity. Sprawdź, zanim kupisz Nowe zasady PRZEWOŻENIA DZIECI w samochodach. Będzie bezpieczniej? Robert Biedroń o Januszu Palikocie: "Myślę, że się pogubił"