Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie składników odżywczych.

Święta to słodki czas, pełen wypieków i deserów. Jednak taka dawka cukru wpływa bardzo niekorzystnie na nasz organizm. Według dietetyka, w codziennej diecie nie powinno się dosładzać potraw, a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych.

Czym zastąpić popularną słodycz? Najlepiej naturalnymi zamiennikami takimi jak: miód i ksylitol czyli cukier brzozowy. Jednak pamiętajmy o kilku zasadach.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Średnio 5 kilogramów TOKSYN I ZŁOGÓW w ludzkim organizmie. Jak się ich pozbyć? Straciła OBIE NOGI. Mimo to zatańczyła na studniówce Najczęstsze błędy rodziców podczas PODAWANIA DZIECKU LEKÓW Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników Idealny trening dla zapracowanych. 4 minuty, 3 razy w tygodniu, a efekt zaskakujący! Jaki BIUSTONOSZ na siłownię? Kobiety często popełniają błąd Napój z kofeiną zamiast kawy? Zastanów się, pijesz składnik nawozów sztucznych Napis „bez konserwantów” to tylko chwyt marketingowy. Wybierając sok, patrz na kolor Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Chirurgiczny sposób na MŁODY WYGLĄD? Lekarze ostrzegają przed zagrożeniem dla GAŁEK OCZNYCH Zatańczył BREAKDANCE w popularnym show! Wystarczy 15 minut, by zregenerować siły