Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie składników odżywczych.

Święta to słodki czas, pełen wypieków i deserów. Jednak taka dawka cukru wpływa bardzo niekorzystnie na nasz organizm. Według dietetyka, w codziennej diecie nie powinno się dosładzać potraw, a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych.

Czym zastąpić popularną słodycz? Najlepiej naturalnymi zamiennikami takimi jak: miód i ksylitol czyli cukier brzozowy. Jednak pamiętajmy o kilku zasadach.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Obrońcy zwierząt KRYTYKUJĄ Katy Perry! NIECODZIENNY WYPADEK podczas uprawiania seksu Kim jest Ewa Kopacz i kto jest premierem? CHAJZER zapytał Polaków, wynik jest ZATRWAŻAJĄCY Wystarczy 15 minut, by zregenerować siły Niewłaściwie przechowywane wydzielają substancje toksyczne. Gdzie trzymać warzywa? 5-latek z Polski podbija świat mody! Majewski śmieje się z MINISTER BIEŃKOWSKIEJ Wesele przerodziło się w tragedię. Na gości spadł gigantyczny żyrandol Równouprawnienie to mit. Widać to zwłaszcza w PRACY KOBIET Reakcje ludzi na MAKIJAŻ w stylu KIM KARDASHIAN! MĄDRZEJSI dzięki jedzeniu? Te produkty zwiększają wydajność mózgu! Ukrywanie samotności czy potrzeba niezależności? SINGLE coraz popularniejsi