Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie składników odżywczych.

Święta to słodki czas, pełen wypieków i deserów. Jednak taka dawka cukru wpływa bardzo niekorzystnie na nasz organizm. Według dietetyka, w codziennej diecie nie powinno się dosładzać potraw, a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych.

Czym zastąpić popularną słodycz? Najlepiej naturalnymi zamiennikami takimi jak: miód i ksylitol czyli cukier brzozowy. Jednak pamiętajmy o kilku zasadach.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MASAŻ STÓP. Przyjemność, która może uleczyć całe ciało Diagnozuje się ją częściej, niż faktycznie występuje. Wszystko o SKAZIE BIAŁKOWEJ Częsty błąd chorych na raka może zmniejszać skuteczność terapii Prosty przepis na efektowny deser z TAPIOKI i MUSU Z MANGO Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI Urlop ojcowski to nie wszystko. Tacie należy się więcej wolnych dni Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada Brzuch to twój kompleks? Ta metoda wzmocni nie tylko skórę, ale i mięśnie Kontrowersje wokół Jana Pawła II. "Jak mógł zostać świętym?" Kobiety giną za zgodą rodziny. Krwawe prawo nazywa to mordami honorowymi Młodzi rodzice odetchną z ulgą? Te pieluchy są suche nawet 12 godzin! Zdania o ich wpływie na oczy są podzielone.Czy SOCZEWKI KONTAKTOWE są bezpieczne?