Napis „bez konserwantów” to tylko chwyt marketingowy. Wybierając sok, patrz na kolor
Badania pokazały, że mętny sok ma więcej wartościowych substancji.
Dietetycy zalecają codzienne picie soku jako zamiennika dla jednej z pięciu porcji warzyw i owoców. Unijne normy zadbały, by produkty opisane jako sok nie zawierały chemii, aromatów, sztucznych barwników i konserwantów.
Jeśli chcemy wzmocnić odporność, dodać sobie energii i opóźnić procesy starzenia, powinniśmy wybrać sok pomarańczowy. Marchwiowy poprawi wzrok i koloryt cery oraz podniesie odporność, jabłkowy reguluje trawienie i wzmacnia serce, grejpfrutowy przyśpieszy przemianę materii, a żurawinowy ochroni przed zakażeniami bakteryjnymi.
Jak nie dać się oszukać producentom i wybrać najlepszy produkt? Ważny jest jego kolor. Badania pokazały, że mętny sok ma więcej wartościowych substancji. Wystrzegajmy się też dodatku cukru.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze