Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?

Wiele osób pozbywa się pestek lub kupuje odmianę winogron ich pozbawionych.

Winogrona zawierają całe mnóstwo cennych składników: witaminy, mikroelementy, błonnik i węglowodany proste, które dają energię. To nie wszystko. Owoc ten zawiera także przeciwutleniacze.

W skórce winogrona i tuż pod nią znajduje się rezweratrol, który chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Pestki zawierają z kolei związek o nazwie proantocyjanidyna, który także jest przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu. Warto więc nie pozbywać się pestek, a nawet je przegryźć.

Kupując winogrona trzeba pamiętać o tym, że przeciwutleniacz znajdujący się w skórce występuje w ciemnych winogronach. Sto gram owoców zawiera 0,5 mg rezweratrolu.

Źródło: Wiem, co jem/x-news

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Chipsy, frytki, burgery. Ulubione fast foody w zdrowszym wydaniu Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Premier TUSK śpiewa "Hey Jude" w kancelarii! Od urodzenia NIE MA RĄK. Pokazał, jak się goli Obowiązkowy suplement dla przyszłych mam. NIE DZIAŁA u połowy kobiet! Reakcje ludzi na MAKIJAŻ w stylu KIM KARDASHIAN! Słynne gwiazdy BEZ MAKIJAŻU! Jak zadbać o prawidłowy SEN NIEMOWLAKA? Najlepsze sposoby, jak UŚPIĆ DZIECKO Jak gwiazdy zwracają się do swoich TEŚCIÓW? SERCA Polaków starzeją się szybciej. Problem dotyka głównie mężczyzn Program do sporządzania portretów przestępców stworzył IDEAŁ PIĘKNA Pragnął mieć dzieci. OTYŁOŚĆ wywołała u niego zakażenie genitaliów