Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?
Wiele osób pozbywa się pestek lub kupuje odmianę winogron ich pozbawionych.
Winogrona zawierają całe mnóstwo cennych składników: witaminy, mikroelementy, błonnik i węglowodany proste, które dają energię. To nie wszystko. Owoc ten zawiera także przeciwutleniacze.
W skórce winogrona i tuż pod nią znajduje się rezweratrol, który chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Pestki zawierają z kolei związek o nazwie proantocyjanidyna, który także jest przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu. Warto więc nie pozbywać się pestek, a nawet je przegryźć.
Kupując winogrona trzeba pamiętać o tym, że przeciwutleniacz znajdujący się w skórce występuje w ciemnych winogronach. Sto gram owoców zawiera 0,5 mg rezweratrolu.

Źródło: Wiem, co jem/x-news
Źródło zdjęcia: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze