Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?

Wiele osób pozbywa się pestek lub kupuje odmianę winogron ich pozbawionych.

Winogrona zawierają całe mnóstwo cennych składników: witaminy, mikroelementy, błonnik i węglowodany proste, które dają energię. To nie wszystko. Owoc ten zawiera także przeciwutleniacze.

W skórce winogrona i tuż pod nią znajduje się rezweratrol, który chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Pestki zawierają z kolei związek o nazwie proantocyjanidyna, który także jest przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu. Warto więc nie pozbywać się pestek, a nawet je przegryźć.

Kupując winogrona trzeba pamiętać o tym, że przeciwutleniacz znajdujący się w skórce występuje w ciemnych winogronach. Sto gram owoców zawiera 0,5 mg rezweratrolu.

Źródło: Wiem, co jem/x-news

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Zajęcia z EWĄ CHODAKOWSKĄ zamiast lekcji WF-u Jej historia ma zachęcać do przeszczepów. Na swoje serce czekała 7 lat Tatuował ją BYŁY chłopak. Tego nie przewidziała... Kobieta mogła UMRZEĆ przez SEKS? Leki z natury. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, działają PRZECIWNOWOTWOROWO Kocham, ale nie mam ochoty na seks. Dlaczego kobiety stają się OZIĘBŁE? Dzięki niej zachowasz młodość i figurę. Ile dobra ma w sobie kukurydza? Będzie POLSKI SERIAL O ZOMBIE! Premiera na jesieni Obowiązkowy suplement dla przyszłych mam. NIE DZIAŁA u połowy kobiet! Ma 9 lat i ciało jak z gumy. Polska może być z niej dumna Większość osób nieprawidłowo ćwiczy brzuch. Jak zwiększyć efektywność "BRZUSZKÓW"? Jak dbać o oczy? Wystarczy zdrowa dieta