Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?

Wiele osób pozbywa się pestek lub kupuje odmianę winogron ich pozbawionych.

Winogrona zawierają całe mnóstwo cennych składników: witaminy, mikroelementy, błonnik i węglowodany proste, które dają energię. To nie wszystko. Owoc ten zawiera także przeciwutleniacze.

W skórce winogrona i tuż pod nią znajduje się rezweratrol, który chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Pestki zawierają z kolei związek o nazwie proantocyjanidyna, który także jest przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu. Warto więc nie pozbywać się pestek, a nawet je przegryźć.

Kupując winogrona trzeba pamiętać o tym, że przeciwutleniacz znajdujący się w skórce występuje w ciemnych winogronach. Sto gram owoców zawiera 0,5 mg rezweratrolu.

Źródło: Wiem, co jem/x-news

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Co zrobić, gdy masz za duży dekolt? Modowe porady CHRZEŚCIJANKI OBUDZIŁA SIĘ w trakcie cesarskiego cięcia. „Ten ból był nie do zniesienia” UCIĄŻLIWA DOLEGLIWOŚĆ dotyka aż 80. procent społeczeństwa! Można jej zapobiec Wynajmujesz mieszkanie przez internet? Uważaj na zbyt niską cenę Chronią przed rakiem, odchudzają. Zdrowotne właściwości POMARAŃCZY Sądzisz, że jesteś dobrym człowiekiem? Jeden test i odpowiedź nie będzie oczywista NAJGROŹNIEJSZA choroba przyszłości? Zachoruje 1 na 3 osoby KOSZULKA, która jest osobistym trenerem. Mobilizuje do większego wysiłku Holland o pracy nad "House of Cards". Są minusy Jej wygląd przeraża. Polka w Londynie modyfikuje ciała Te przekąski można podjadać bez konsekwencji. Są smaczne i niskokaloryczne W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą