Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?

Wiele osób pozbywa się pestek lub kupuje odmianę winogron ich pozbawionych.

Winogrona zawierają całe mnóstwo cennych składników: witaminy, mikroelementy, błonnik i węglowodany proste, które dają energię. To nie wszystko. Owoc ten zawiera także przeciwutleniacze.

W skórce winogrona i tuż pod nią znajduje się rezweratrol, który chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Pestki zawierają z kolei związek o nazwie proantocyjanidyna, który także jest przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu. Warto więc nie pozbywać się pestek, a nawet je przegryźć.

Kupując winogrona trzeba pamiętać o tym, że przeciwutleniacz znajdujący się w skórce występuje w ciemnych winogronach. Sto gram owoców zawiera 0,5 mg rezweratrolu.

Źródło: Wiem, co jem/x-news

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut BEYONCE reklamuje Brazylię! NAJSTARSZA EKSPEDIENTKA w Polsce. Ma 92 lata i własny sklep! Choroby mózgu coraz większym problemem. CO TRZECI POLAK zagrożony Domowe sposoby na ból zęba? Nie potrzebujesz ŚRODKÓW PRZECIWBÓLOWYCH Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję Jak zaoszczędzić na weselu? Jest prosty sposób! Jak łatwo ZAOSZCZĘDZIĆ na prądzie? Najlepsze momenty rozmowy z EWĄ KOPACZ. Wywiad w Vivie niczego jej nie nauczył? Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM? Te badania mogą uratować życie płodu. Dyskusyjna metoda coraz bardziej popularna Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę