Składniki:
- pierś kurczaka/ indyka,
- puszka posiekanego ananasa,
- papryka słodka 2-3 kolory,
- por,
- marchewka,
- puszka pędów bambusa (niekoniecznie),
- świezy czosnek,
- świeży imbir,
- sól,
- pieprz,
- ryż/
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilosci oleju (dietetycznie- dusimy w małej ilosci wody), wrzucamy ząbki czosnku. najlepiej w skorupkach, dadzą aromat i łatwo mozna go później rozdrobnic bo w środku jest mieciutki ale niespieczony; posiekany imbir (sporą ilość), przyprawy- kurczak MUSI byc ostry. Papryke kroimy w dużą kostke, por wzdłuż a marchewke w talarki. dusimy z kurczakiem, po ok 10 min. dodajemy pedy bambusa. kiedy wszystko jest miekkie/ trzeba pilnowac aby nie rozgotowac/ dodajemy ananasa i podlewamy to jesgo sokiem. podajemy z ryżem. doskonały jest to tego dania dziki ryż. Ostre mięso a słodki sos- smakuje wyśmienicie, polecam!!!!
Potrzebne przybory:
Nic szczególnego: patelnia, deska i nóż.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Marta |