Naleśniki z kurczakiem
KAROLINA • dawno temuIstnieją takie dania, które nieraz wybawiały nas z kłopotów związanych z niespodziewaną wizytą gości. Gotowe w kilka minut racuchy, makaron z serem pleśniowym albo pyszny budyń z owocami, któremu nie sposób się oprzeć. Obowiązkowo trzeba do tej grupy zaliczyć również naleśniki, które skrywają znacznie więcej tajemnic i możliwości, niż się to nam na pierwszy rzut oka wydaje. Po pierwsze, nie tylko mamy możliwość przyrządzania bardziej lub mniej chrupkiego ciasta i podsmażania go z bułką tartą. Tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość dodania do naleśników ulubionych składników w postaci farszu albo sosu. Z tego powodu tak bardzo uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także dorośli, którzy z przyjemnością zaspokajają nimi głód. Często jednak zamiast dać się ponieść swoim emocjom, uparcie trzymamy się dobrze znanego przepisu i za nic nie przychodzą nam do głowy ciekawe propozycje oferowane na co dzień chociażby w restauracjach. Jeżeli nie potrafisz robić naleśników albo też chcesz odświeżyć dobrze znaną recepturę, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji dotyczących tego niezwykłego dania, a także poznasz przepis na wyśmienite naleśniki z kurczakiem.
Najlepsze naleśniki
Chyba każdy z nas choć raz jadł naleśniki i doskonale wie, jak one wyglądają. Jednak aby dowiedzieć się o nich czegoś więcej, należy odsunąć się odrobinę od ukochanych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną, co pozwoli nam postrzegać to danie jako smażone na patelni placki. I właśnie w tym sposobie przyrządzania tkwi cały sekret najlepszych naleśników. Już w starożytności przyrządzano podobne dania i z powodu odmiennej dostępności do produktów robiono je na bazie różnych mąk. Obecnie mamy do czynienia ze znaczną grupą przepisów na naleśnikizakorzenionych w poszczególnych tradycjach kulinarnych. Wskazać można jednakże jedną cechę im wspólną – za każdym razem pojawiają się w nich produkty używane do wypieku chleba. W poszczególnych krajach odmienne są także propozycje ich serwowania. Kuchnia francuska proponuje cienkie placuszki podawane na słodko bądź słono jako przekąska, natomiast w kuchni niemieckiej naleśniki jada się na przykład jako dodatek do zup. Nie ulega wątpliwości, że kluczową rolę w naleśnikach odgrywa farsz. Chyba najpopularniejsze jest serwowanie ich razem z dżemem albo świeżymi owocami. Ciekawym pomysłem na odmianę jest przygotowanie naleśników na ostro z kurczakiem. Także w tym przypadku mamy dość spore pole manewru, ponieważ możemy przygotować naleśniki z pieczarkami i kurczakiem albo naleśniki z kurczakiem i warzywami. Jeżeli masz ochotę na odświeżone oblicze naleśników, zapoznaj się z poniższym przepisem na naleśniki z kurczakiem.
Przepis na naleśniki z kurczakiem
Do przygotowania naleśników z kurczakiem będziesz potrzebowała:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 2 jajek,
- 2 szklanek mąki,
- szczypty sody oczyszczonej,
- szczypty soli,
- 20 dag pieczarek,
- 1 cebuli,
- 1 piersi z kurczaka,
- pieprzu,
- oleju.
Wodę, mleko, jajka, sodę i sól mieszamy, a następnie dodajemy do nich przesianą mąkę. Mieszamy całość do czasu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę. Przygotowane ciasto smażymy na wcześniej wysmarowanej olejem patelni.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie nacieramy ją sporą ilością soli i pieprzu. Kroimy mięso na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Kolejnym krokiem jest zeszklenie na patelni cebuli i podduszenie na niej obranych i drobno pokrojonych pieczarek. Kiedy grzyby puszczą wodę, dodajemy do nich podsmażone mięso i czekamy, aż sos zredukuje się.
Na naleśniki nakładamy farsz, zamykając je na pół. Możemy posmarować brzegi naleśnika jajkiem, aby dobrze się zamknęły. Następnie podsmażamy je na dużej ilości oleju. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem surówki warzywnej.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze