Kurczak w miodzie - przepis na sukces w kuchni
OLIWKA . • dawno temuKurczak w miodzie to doskonały pomysł na obiad. Będzie nim zachwycona nawet teściowa. Przygotowanie tego dania nie sprawi ci większego problemu. Musisz tylko zacząć dość wcześnie, ponieważ kurczak powinien się marynować przynajmniej trzy godziny.
Przygotuj:
- małego kurczaka,
- 2 cytryny,
- pół szklanki płynnego miodu,
- łyżeczkę suszonego rozmarynu,
- łyżkę oleju,
- sól,
- pieprz.
1. Umyj kurczaka, osusz go i natrzyj solą, pieprzem oraz rozmarynem.
2. Mięso należy pokroić na nieduże kawałki.
3. Teraz bardzo ważny dodatek do pieczonego kurczaka – cytryny. Nalezy je sparzyć i z obu wycisnąć sok. Jedną cytrynę cienko obierz, a skórkę drugiej zetrzyj na tarce. Sok z owoców wymieszaj ze startą skórką i miodem. Dzięki temu otzrmasz marynatę do kurczaka.
4. Ułóż kawałki drobiu w płaskim naczyniu i zalej owym sosem. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na 3–4 godziny. Pamiętaj o obracaniu marynowanego mięsa.
5. Kurczak w miodzie jest już prawie gotowy. Musisz go tylko wyjąć z marynaty i ułożyć na posmarowanej olejem brytfannie. Piecz pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po kwadransie pieczenia odwróć mięso. Pamiętaj też o częstym podlewaniu go, wytwarzającym się sosem.
6. Czyż to nie wspaniały pomysł na obiad? Przed podaniem udekoruj kurczaka skórką z cytryny. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze