Jak gotować krewetki?
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników.Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich gotowania.
Jak przygotować krewetki?
Aby zachowały świeżość, musimy pamiętać o tym, żeby po zakupie przechowywać je w zamrażarce. Ich mięso bowiem bardzo szybo się psuje. Przed przystąpieniem do gotowania, krewetki należy opłukać w wodzie, a następnie usunąć z nich głowy i ogonki.
Krewetki gotowane
Aby nie straciły swoich właściwości i składników odżywczych należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 4 minuty. Wyjmujemy je, kiedy staną się miękkie. Zbyt długie gotowanie może doprowadzić do tego, że będą zbyt suche i stracą swój smak. Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu.
Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować z takie dania jak risotto, podawać jako przegryzkę do wina czy też zapiekać w cieście. Pamiętajcie, że ten rodzaj skorupiaka to także kulinarny afrodyzjak!
A do jakich potrawy Wy dodajecie krewetki?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze