Składniki:
200 gr krewetek (mrożone lub świeże), około 200 ml białego wina (półwytrawnego), 500 g warzyw (groszek, mała marchewka, brokuł, kalafiorek, małe cebulki) - mogą być świeże lub mrożone, świeża bazylia oraz oregano, świeża papryczka pepperoni, 1 cebula, 200 g szarego ryżu (w łupinach), pół kostki bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (jest bqardziej słony od jasnego), dodatkowo, jak ktoś lubi gęstszy sos, to 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Jak przyrządzić?
Krewetki po wyjęciu z lodówki opłukać i namoczyć w białym winie (najlepiej półwytrawnym), moczyć około 2 godzin. Po namoczeniu możemy je odsączyć i natrzeć czosnkiem (wtedy smak czosku i wina przeplecie się i otrzymamy niesamowity bukiet smakowy). Następnie przygotować warzywa (jeżeli używamy mrożonych, to trzeba je wyjąć odpowiednio wcześniej). Następnie poukładać krewetki na jednej ze środkowych półeczek parownika, na wyższej półeczce ułożyć warzywa (aby się zbytnio nie rozgotowały). Później pokroić cebulę w 0,5-cm talarki (małą cebulę, żeby jej nie było za dużo, bo "zaburzy" wykwintną harmonię smaków) i położyć na półce razem z warzywami). Krewetki oraz warzywa poobkładać kawałeczkami świeżej bazylii i oregano oraz pokrojoną w kosteczkę papryczką pepperoni. Ryż w łupinkach ułożyć w najniższej półeczce naszego parownika (potrzebuje więcej czasu niż zwykły biały ryż). Sos - przygotować z pół kostki bulionu warzywnego wywar - około 250 ml. Następnie dodać około 2 łyżek sosu sojowego i posiekany 1 ząbek czosnku (aby zagęścić sos, możemy dodać odrobinę mąki wymieszanej z wodą i dodawać stopniowo do sosu, aby nie powstały grudki). Wszystko to gotować około 20 minut, aż poczujemy wspaniały zapach czosnkowy.Na koniec wszystkie produkty wyciągnąć z parownika (ryż możemy po ugotowaniu włożyć do malutkich kubeczków i u gnieść, a następnie odwrócić i powinna wyjść ładna kształtna porcja ryżu), ładnie poukładać na talerzach (krewetki ułożyć w kształcie słoneczka) i całą potrawę polać sosem. Smacznego.
Potrzebne przybory:
parownik, miska do moczenia krewetek, ostry nóż, deska, korkociąg do wina, kubeczek do ładnego ułożenia ryżu
Jak podawać?
Potrawę podawać na ładnych talerzach, krewetki można ułożyć w słoneczko, polać potrawę odrobiną sosu, aby cała potrawa nie pływała.
Uwagi:
Można dodać jeszce innych przypraw takich jak odrobina soli - jednak sól nie jest zdrowa i każdy z użytych produktów posiada w sobie przeróżne sole mineralne. Zagęszczając sos, pamiętajmy, że podwyższa on nam wartość kaloryczną potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Aleksandra |