Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej wołowiny),
- puszka czerwonej fasolki,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 cebula duża albo dwie małe,
- trochę masła,
- sos seczuański chili Uncle Ben's (jest najlepszy!!),
- przyprawa meksykańska(np.kamis albo ducros)
vegeta,
- przyprawa chili.
Jak przyrządzić?
Przed rozpoczęciem smażenia:- kroimy cebulę w kostkę,- rozpuszczamy kostkę rosołową w 0,5 szklanki gorącej wody(przegotowanej oczywiście),- wrzucamy fasolkę na durszlak żeby "odciekła".Rozpuszczamy kawałek masła na patelni,wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając aż się "zeszkli".Dodajemy mięsko i smażymy mieszając aż nabierze koloru.Zalewamy mięso na patelni rosołkiem z kostki i mieszamy aż jakies 90% tego rosołu wyparuje.Wtedy dodajemy sos Uncle Ben's i mieszamy.Dodajemy trochę vegety,przyprawy meksykańskiej i chili(wszystko według upodobań ale nie przesadzajmy,szczególnie z tym ostatnim). Mieszamy i dodajemy fasolkę. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, dokładnie mieszając i chili con carne gotowe. Smacznego!!!!!
Potrzebne przybory:
Duża patelnia, łopatka do mieszania, durszlak, nóż, deska do krojenia, szklanka, łyżka.
Jak podawać?
Ja jem tą potrawę na kilka sposobów:- z chipsami meksykańskimi czyli nachos(dostępne w większosci sklepów)- ze specjalnymi przeznaczonymi do chili tacosami czyli takimi większymi nachosami :) ale to dosyć droga przyjemność- i moja ulubiona opcja oszczędnościowa :) : zawijam chili con carne w naleśniki,wkładam do żaroodpornego naczynia ścieram na wierzch żółty ser, posypuję oregano i zapiekam aż ser sie rozpuści...pyyyychaPotrawa jest baaardzo sycąca(ja wysiadam po dwóch naleśnikach) szczególnie jeśli jest mocno przyprawiona!!!Jeszcze jedna uwaga: Jesli lubicie pikantne chili pamiętajcie o dużej butli czegoś do picia!!!! :)
Uwagi:
Wiem,że niektórzy mogą mieć zastrzeżenia że używam gotowych sosów ale dla mnie tak jest wygodniej i szybciej.Uwaga na sosy różnych innych firm...są tańsze ale ja parę razy natknęlam sie na przyklad na skórki od pomidora w nich występujące...Uwierzcie mi to nie jest najmilsze doznanie kulinarne!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | nellie |