Składniki:
- 60 ml bourbon whisky,
- 30 ml soku cytrynowego,
- 20 ml syropu cukrowego.
(Co litra wrzącej wody należy wsypać 1 kg cukru i zagotować. Im dłużej będziemy syrop gotować, tym bardziej zgęstnieje. Następnie należy go schłodzić, przelać do butelki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.)
Jak przyrządzić?
Whiskey, sok sytrynowy i syrop cukrowy wlać do szklanki z kostkami lodu i zamieszać. Uzupełnić wodą mineralną (gazowaną) i jeszcze raz krótko zamieszać. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki przekłuwając go szpadką z wisienką.
Jak podawać?
Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki przekłuwając go szpadką z wisienką. Owocowy, słodko-kwaśny napój typu collins na lato.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porcja |
Autor | NAGEL ERWIN |