Składniki:
Na mały biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,
- 2-3 łyżki kakao.
Krem:
- 1 szklanka cukru,
- 2 kostki masła lub margaryny,
- 1 czekolada gorzka,
- 10 dag pokrojonych orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Pieczemy biszkopt w tortownicy. Po upieczeniu przekrawamy go na trzy części.
Krem robimy w następujacy sposób: całe jajka ubijamy z cukrem na parze i wrzucamy po kawałku czekolady nadal ubijając. Po zdjęciu z pary ubijamy aż do wystygnięcia. Następnie ucieramy masło w makutrze lub mikserem i dodajemy po trochu chłodną masę. Pod koniec ucierania dodajemy orzechy. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt w środku. Górę biszkoptu możemy posmarować kremem lub polać polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany tort najlepiej trzymać w lodówce.
Uwagi:
Gdyby krem się zwarzył, dodajemy odrobine ciepłego masła lub margaryne i ucieramy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nena |