Wyłuskaj z orzecha co najlepsze
DANUTA CAPIGA • dawno temuOrzech włoski kojarzy nam się ze smaczną przegryzką, tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystane w medycynie i kosmetologii. Co prawda 5 orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale zamiast pustych kalorii w pączku mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu w orzechu.
Orzech włoski kojarzy nam się ze smaczną przegryzką, tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystane w medycynie i kosmetologii.
Co prawda 5 orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale zamiast pustych kalorii w pączku mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu w orzechu.
Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby, gdyż zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo.
Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega3.
Ponad 50% w orzechu to tłuszcze, ma też białko (10%), dlatego chętnie jadają je wegetarianie, zastępując w ten sposób niedobory mięsa w diecie.
Orzech włoski wykazuje też właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, odtruwające, przeciwkrwotoczne, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi.
Orzechy włoskie stosowane są w kosmetyce w balsamach brązujących. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny.
Roztarte łupinki dodawane są do pilingów i kremów złuszczających. Stosowane są w kremach i maseczkach. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie delikatną i wrażliwą skórę.
Olej tłoczony z orzechów na zimno ma duże zastosowanie w kuchni np. do sałatek.
W Starożytności orzech był symbolem płodności oraz symbolizował małżeństwo, gdyż przyszłym małżonkom życzono tak ścisłego związku jak ten, który łączy dwie połówki orzecha.
Źródło informacji: Ros – Sweet
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze