Składniki:
- 1/2 paczki makaronu kokardki - najlepszy Melissa Primo Gusto,
- 1 puszka kukurydzy,v
- 1 cebula,
- 3-4 pomidory (twarde),
- 2-3 piersi z kurczaka.
Sos:
- 100g jogurtu naturalnego Bakoma,
- 1 łyżka majonezu Babuni Hellmansa,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka curry Kamisa,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku.
Jak przyrządzić?
Piersi trzeba ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po ostudzeniu pokroić w sporą kostkę. Makaron należy ugotować tak, aby był lekko rozgotowany, bo trzeba go potem przelać zimną wodą od czego twardnieje. Ja podczas gotowania wyławiam sobie jedną kokardkę i płuczę, gdy jest dobra tzn. aldente odcedzam całość i płuczę.Pomidory należy pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do kostek z piersi kurczaka. Przed krojeniem trzeba usunąć pestki i wodniste części.Cebulę posiekać dość drobno.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i połączyć z sosem.GOTOWE!!! Najlepsza w tym samym dniu lekko schłodzona.
Uwagi:
W zasadzie ilości składników nie są stałe. Lubię kukurudzę więc wyznaję zasadę, że musi jej być dużo. Bez pomidorów też można przeżyć, szczególnie zimą. NAJWAZNIEJSZE JEST, ABY BYŁO DUŻO SOSU!!!!!! Prponuję podwoić jego proporcje i przede wszystkim doprawić tak aby Wam smakował. Może być więcej majonezu lub jogurtu, mniej czy więcej curry lub papryki. Ja jednej rzeczy nie zmieniam: nie używam produktów innych firm, niż te, które wymieniłam, bo po prostu się nie sprawdzają u mnie w domu. Sałtka jest syta, ale za to baaardzo smaczna!Pozdrawiam Dziama.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | DZIAMA |