Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej,
- 20 dkg margaryny,
- 3 łyżki śmietany kwaśnej i gęstej,
- 20 dkg zwykłego cukru,
- 5 dkg cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubiony zapach do ciast,
- marmolada,
- rodzynki.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę z proszkiem siekamy z niezbyt twardą margaryną, 2 żółtkami, cukrem pudrem i zapachem. Szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki.Po 30 min. rozwałkowujemy, wycinamy krążki literatką.Białka ubijamy na sztywno z 20 dkg cukru zwykłego. Na każdy krążek nakładamy trochę marmolady, wciskamy w to rodzynkę,a na to przez szprycę lub ucięty róg woreczka wyciskamy ładną spiralkę piany. Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku do zrumienienia pianki.
Uwagi:
Bardzo dobre ciasteczka. Smakują trochę orzechami, choć ich tam nie ma.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | KrysiaMisia |