Składniki:
- sałata zwykła i lodowa,
- olej lub oliwa z oliwek,
- przyprawy (ziołowe, do ziemniaków, jakiekolwiek),
- kasza gryczana,
- filet z kurczaka.
Jak przyrządzić?
Ugotować kaszę wg normalnego przepisu. Filet z kurczaka pokroić w paski (albo po prostu części, nie za duże, sałatkowe) i usmażyć (można ugotować, będzie mnie kalorycznie). Koniecznie posolić; ja dodałam jeszcze przypraw grillowych Kamis, ale można przyprawić mięso wedle własnego uznania. Sałatę pociachać na drobne kawałki; można mieszać różne rodzaje sałat wówczas cała sałatka jest bardziej urozmaicona. Do małego naczynia nalać dwie-trzy łyżki oleju, do którego dodać jakieś przyprawy (oczywiście jeśli ktoś ma w domu oliwę z oliwek to może ją zastosować zamiast oleju z przyprawami). Sałatę polać olejem/oliwą tak, aby nie była sucha. Następnie dodać kaszy gryczanej w ilości odpowiedniej dla osobistego gustu i pojemności żołądka.
Przemieszać. Dodać przygotowane uprzednio mięso. Można to jeśc i na zimno i na ciepło. Jest pyszne i zdrowe. Polecam!
Potrzebne przybory:
Garnek, woda, miska, nóż.
Jak podawać?
W jak największym nieładzie, najlepiej w jakims półokrągłym talerzu.
Uwagi:
To sałatka bezglutenowa, bardzo smaczna i zdrowa. Nadaje sie przy odchudzaniu bo nie jest wysokokaloryczna, a można się nia naprawdę najeść.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Camilla |