Składniki:
- białe kiełbaski surowe (najlepiej cieniutkie) - 1 kg,
- cebula - 1 kg,
- łyżka margaryny,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Obrana cebulę kroimy w plasterki - niezbyt cienkiew brytfance lub garnku układamy warstwami na rozpuszczonej margarynie - cebulę i kiełbaski, podlewamy łyżką wody; dusimy do momentu, aż sos odparuje prawie całkiem, a cebula przyjmie lekko złocisty kolor; na pół godziny przed końcem duszenia solimy i pieprzymy do smaku.
Potrzebne przybory:
Przyda się brytfanka lub garnek z teflonem.
Jak podawać?
Ze świeżym pieczywem, a najlepiej zrobić dzień przed imprezą.
Uwagi:
Potrawa genialna na imprezę, bo robi się "sama", można ją zrobić wcześniej ( nawet zamrozić) i ma odpowiednią zawartość tłuszczu ;-)no i jest przepyszna!
Ilość składników można dostosować do ilości głodnych gości, ale trzeba zachować proporcje kiełbasek i cebuli 1:1
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Taroti |