Składniki:
Naleśniki: 25dkg mąki, 2-3 jajka , szklanka piwa, oliwa, szklanka letniej wody, sól, jak ktos lubi moga byc tez ziola.
Nadzienie: dowolne mieso mielone ok. 50-70 dkg, cebula, dwa pomidory lub mala puszka pelatti, przyprawy i ziola wg uznania. Chociaz moze byc dowolne nadzienie. Zachecam do eksperymentow.
Beszamel: maka, mleko, masło, sol, bialy pieprz, gałka muszkotalaowa.
Do posypania: żółty ser, najlepiej mozarella.
Jak przyrządzić?
Naleśniki: wymieszac jajka z oliwa szklanka piwa i sola , dosypujac make miksowac az powstanie geste ciasto, odstawic do lodowki na mniej wiecej 1 godz ( ja z braku czasu nie przestrzegam tego, tez wychodza wspaniale)po czym wyjac i dolac letnia wode , wymieszac i ostawic jeszce na chwile.
Usmazyc nalesniki.
Nadzienie: podsmazyc cebule, dodac mieso i ziola, smazyc chwile, dodac ziola czosnek itp, Nastepnie dodac pomidory obrane ze skorki i pokrojone lub z puszki. Dusic az zgestnieje.Nie moze byc bardzo wodniste to nadzienie a nie sos.Beszamel: zrobic jasna zasmazke z maki i masla ,mieszac dolewajac mleko , gotowac az zgestnieje, przyprawic.
Usmazone nalesniki nadziewac farszem, zwijac tak jak krokiety, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, zalac beszamelem i posypac zoltym serem.Zapiekac az ser sie zrumieni a beszamel zgestnieje.
Potrzebne przybory:
Dobrze mieć mikser.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 porcji |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | tibet |