Składniki:
- 30 dag mąki luksusowej,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- szczypta soli,
- kostka margaryny Palma (koniecznie),
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 litr mleka.
Jak przyrządzić?
Z 30 dag mąki, margaryny, soli i śmietany zagniatamy ciasto tak jak na ciasto kruche. Wkładamy je do lodówki na całą noc (koniecznie). Następnie dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym od 180 - 200 st. na ok. 15 - 20 minut (można w międzyczasie zajrzec, czy nie przypieka się za bardzo).
Nadzienie:
Gotujemy 3/4 l mleka z cukrami.
1/4 l mleka miksujemy najpierw z całymi jajkami, a następnie dodajemy (cały czas miksując) obie mąki.
Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do gotującego mleka i w taki sposób otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który wylewamy (gorący) na jedną część ciasta, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeżeli ktoś woli nadzienie kremowe, to można ostygnięty budyń wymieszać z masłem lub margaryną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Ela |