Składniki:
- paczka płatów makaronowych,
- szpinak (3,5 kg świeżego lub paczka mrozonego),
- 3 jajka,
- 1 kg sera białego,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- mleko,
- masło,
- mąka,
- parmezan i mozarella, ok 30 dag.
Jak przyrządzić?
1. Płaty makaronowe podgotowac w gotujacej wodzie(3-4 min)i osuszyc.2. Szpinak podsmarzyc na patelni, dodac sol, pieprz i czosnek. Jak ostygnie dodac jedno jajo i wymieszac.3. Ser bialy wymieszac z 2 jajami, dodac czosnek, sol, pieprz.4. Przygotowac sos beszmelowy (maslo, mleko, maka i gałka - patrz przepis sos beszmelowy).5. Ukladac na wysmarowanej maslem blasze: sos, płaty, szpinak, sos, płaty, ser, sos, mozarella itd. Na sam koniec wylac sos i posypac obficie parmezanem.6. Pieczemy w 200 stopniach okolo 45 min, az parmezan sie zarumieni.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 osób |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | baba |