Składniki:
- 30 g drożdzy,
- 125 ml ciepłej wody, mleka,
- 50 dag mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- mąka do posypania,
- oliwa lub olej,
- przyprawy: oregano, bazylia,
- 30 dkg pieczarek,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 1 główka cebuli,
- ser, najlepszy Tylżycki.
Jak przyrządzić?
Ciasto zagniatamy razem z przyprawami, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. W tym czasie kroimy pieczarki i podsmażamy boczek z cebulką. Gdy ciasto wyrośnie to układamy je na wysmarowanej oliwą blaszce i układamy przygotowane wcześniej składnniki.
Pieczemy ok 15 minut po czym posypujemy serem i pieczemy ok 3. Pizza najlepsza jest sosem czosnkowym albo z jakimś innym pikantnym. Smacznego, bo na pewno będzie :-)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio |
Autor | kitek |