Składniki:
- szklanka ryżu (można przygotowac też ryż z torebki, jednak nie ma on takich walorów smakowych),
- puszka groszku,
1/2 kg pieczarek,
- 1 cebula,
- 8 dkg margaryny,
- 8 dkg utartego sera żółtego,
- 1 kosta przyprawy do zup,
- sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Jeżeli gotujemy zwykły ryż to należy na szkalnke ryżu dodać dwie szklanki osolonej wody. Gotować raz po raz mieszając do momentu gdzy pojawią sie 'kanaliki powietrzne'. Na 1 - 1,5 godz wstawić do pościeli.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni dodać łyżke masła, kostkę bulionu, posiekana cebulę, 3 łyżki wody, trochę soli. Dusić ok. 15 min. Przed wyjęciem dodać połowę utartego sera, a po chwili groszek.
Ryż ułożyć na półmisku do zapiekania posmaronawym margaryną, na niego wylać zawartość patelni, posypać z wierzchu resztą sera, skropić margaryną. Zapiekać w piekarniku ok. 10 min (160ºC).
Potrzebne przybory:
Piekarnik, patelnia, drewniane łyżki, blacha do zapiekania etc.
Jak podawać?
Najlepiej w tym, w czym była zapiekana. Nie jest to może zbyt estetyczne, ale nie powoduje 'rozwalenia sie' potrawy, gdybysmy chcieli ją przekładać.
Uwagi:
Przed posypaniem serem można dodać posiekaną paprykę lub kukurydzę - według uznania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | arija |