Składniki:
- truskawki świeże lub mrożone,
- cukier,
- lody waniliowe,
- bita śmietana w sprayu lub śmietanka 30%(słodka) + cukier,
- likier jajeczny (tzw. ADVOKAT),
- listki mięty do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Zimne truskawki zmiksować z cukrem ( nie mogą być zbyt kwaśne ani też zbyt słodkie). Wlać do pucharka ( najefektowniej jednak deser wygląda w kieliszku do Martini !!!) mus truskawkowy, na mus położyć gałkę lodów waniliowych , na lody nałożyć ubitą śmietankę , delikatnie polać ajerkoniakiem i udekorować listkami mięty.
SUPER PYCHOTKA.
Efekt wizualny murowany ! Smacznego !
Pozdrawiam Wszystkich - Iza :)
Potrzebne przybory:
Malakser, gałka do nakładania lodów, taka jakie są w lodziarniach w Polsce! (we Włoszech serwuje się lody na wafelek z łopatki.)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Izabela |